/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Четирима задържани след акция срещу издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Велико Търново. Търси се съпричастност и от болница в Кюстендил, където също се извършва разследване. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата във Велико Търново.

Установени са поне 4 лица, които са давали личните си данни, респективно обратно до клиентите и са получавали заплащане за това. Те са задържани за по 24 часа, а разследването продължава. Претърсени са всички имоти на задържаните. Установена е и съпричастност на друг човек от Кюстендил при посредничеството по издаването на сертификатите, установено е и откъде са издавани. На този етап няма привлечени обвиняеми, събират се доказателства. Става дума за създаване на документи с невярно съдържание, някои от клиентите вече са извън територията на страната. Все още няма потвърждение дали има участие на лекарите.

Задържаните не са били осъждани досега. Някои от тях са посредници, но се изяснява ролята на всеки един от тях.

Те са стрували от порядъка на 500 лева, но все още разследващите не знаят какви са конкретните суми. Четиримата са били познати. Сертификатите са истински, но са с невярно съдържание. Сред задържаните няма клиенти, защото те са в чужбина. Сред задържаните са както и мъже, така и жени.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук