Д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ – КТ „Подкрепа“, „Бизнес старт“, 20.10.2021.

Невъзможно е да се въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 в образователната система, тъй като освен учителите и персонала, това трябва да включи и учениците и техните родители. Образователните институции са най-безопасната среда в момента, както може да се види от ниските нива на заразени, a мерките са стриктни и се спазват много добре. Повечето учители биха предпочели да не се преминава към дистанционно образование, за да не се увеличават вече натрупаните дефицити сред учениците. Това заяви д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ – КТ „Подкрепа“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Не става дума за преференции за учителите, а за организацията на образователната система. Учителите са с най-висок процент на ваксинация – 41%, между 30% и 35% са преболедували и имат антитела. Има и около 20%, които не са се васкинирали и няма да се ваксинират – това е извадка от българското общество. Образователната система при липса на тези 20% няма да може да работи.“

За момента няма идеи за въвеждането на задължителен „Зелен сертификат“ в образованието и това е „много добре премислено от управляващите“, коментира Петров. 

Той напомни, че заповедта за задължителен сертификат също така се отнася за места, посещаването на които е пожелателно – това не е ситуацията в детските градини и училищата.

В системата с най-малки изключения се спазват правилата, както се вижда и от ниските проценти на заразени учители и ученици – около 2%, заяви Петров.

Запитан за протестите на родители и тяхното настояване за обучение в класните стаи, Петров коментира, че и учителите биха искали възможно най-много присъствено образование.

Онлайн преподаването е компенсаторно и не може изцяло да замени присъственото обучение – това засяга всички предмети, но може би е най-показателно по физическо възпитание, коментира Петров.

В момента сме в една много трудна обстановка и трябва да се намери най-малко грешното решение, каза той и допълни, че има и родители, които искат децата им да бъдат обучавани в електронен формат. 

Според него внедрените практики – носене на маски, режима на най-малко смесване в училище, ротация при над 500 заразени на 100 000, са добри и се спазват стриктно, но РЗИ могат „да оптимизират своите дейности, защото са много мудни“ в някои случаи.

Дефицитите в социализацията и физическата подготовка са най-сериозните, които може „да се отразяват с години“ на учениците. „Пандемията ще отмине, но ние трябва да продължим да живеем нормално.“

Като друг проблем Петров посочи трудностите за учениците да се научат да работят в една нова среда и да спазват режим извън класната стая. „Тук беше важно и участието на родителите… Занапред на всеки един човек може да се наложи да прилага тези умения в работата си.“

Целия разговор може да гледате във видеото.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук