„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление в Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

„Надявам се да осигурим тези тестове възможно най-бързо. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуването им. Искаме да осигурим такива тестове за всички деца от 1 до 4 клас. Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, заяви здравния министър Стойчо Кацаров.

По думите му се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

Учителите, които ще преподават на завърналите се деца в клас, ще трябва да имат зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично.

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска да си праща децата, който иска да ги държи вкъщи според степента на риска, който сам преценява”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

„За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

„Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме и с по-големите ученици”, добави Денков.

Тестовете ще дават резултат в рамките на един учебен час. Те ще се провеждат в понеделник и четвъртък по време на първия час или на част от първия час.

В брифинга на министрите участваха и представители на Националната мрежа за децата, които приветстваха решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година. 

Повече от 2/3 от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови да я напуснат. Това се казва в открито писмо до министъра на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. 

Председателят на синдиката Юлиян Петров разкрива, че идеята на писмото е по-добра комуникация.

„Дали ще има отлив на учители зависи от съвместяване на мерките с училищната среда. Ако зелените сертификати бъдат въведени в образователната система, е важно какъв ще бъде алгоритъмът и дали ще бъдем готови“, заяви той.

По думите му желанието на синдиката е да няма неочаквани решения, които да поставят в риск образователната система.

„Тестването на учителите трябва да бъдат безплатно, ако се въведе зелен сертификат, а тестовете за антитела да се признават“, призова Петров.

Според него 41% са ваксинираните в образователната система, а 30% заявяват, че са преболедували, но без да са в системата на РЗИ.

„Изборът винаги ще бъде личен дали учителите да се тестват“, обясни той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук