„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление в Министерския съвет за осигуряване на 13 млн. лв. за щадящи тестове за най-малките ученици. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

„Надявам се да осигурим възможно най-бързо тези тестове. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуването им, като желанието ни е да осигурим такива тестове за всички деца от 1 до 4 клас”, заяви здравния министър Стойчо Кацаров.

„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза той.

По думите му се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи вкъщи според степента на риска, който преценява”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

„За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

„Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме с по-големите ученици”, добави той.

Очаквайте подробности!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук