Нападателят на Чикаго Файър Станислав Иванов се прибра в България за няколко дни, а днес отново отлетя за САЩ. 22-годишният бивш играч на Левски даде интервю пред БЛИЦ TV.

 Щатите, Роденият в Габрово талант разказа за първите си месеци, които бяха тежки за него, след като трябваше да премине през кошмара с операцията на коляното.

След броени дни Иванов отново ще се завърне в България, тъй като получи повиквателна от селекционера на националния отбор Ясен Петров за приятелската среща с Украйна на 11 ноември в Одеса и световната квалификация срещу Швейцария в Люцерн четири дни по-късно.

– Стаси, какво те води в България и колко време не се беше прибирал? 
– Прибрах се, защото имам ангажименти относно документите ми за зелена карта. Наложи се да си дойда за няколко дни и в петък (б.р. – днес) отново летя за Чикаго. За една седмица бях тук. Досега нямах зелена карта, имах виза за срока от договора ми, но сега, като я получа, ще имам достъп до Америка за срок от 10 години.

– Явно искаш да останеш там?
– Това е добра възможност за мен, като се има предвид, че някои хора чакат с години, докато получат зелена карта. А аз доста бързо мога да се сдобия с такава и защо да не я взема.

– Свикна ли вече с живота в Чикаго, където си вече повече от половин година?
– Да, свикнах. Бързо се приспособявам. Беше нещо ново за мен. Неприятно беше, че се контузих, като отидох, но сега се чувствам добре. 

– В началото с какво се сблъска, много трудно ли ти беше и кой ти помагаше?
– Бях сам, сега също. Трудно е, няма лесно, но като съм поел по този път и желая да стигна до най-високото ниво, трябва да има и трудности. 

– Как те приеха в Чикаго Файър, феновете най-вече?
– Феновете в Щатите не са запалени по футбола като в България. Идват на мачовете със семействата си и спокойно гледат. На всеки двубой има доста хора. Няма ги дивите запалянковци като тук. 

Радвам се на голяма подкрепа от българите в Чикаго. На домакинските ни мачове имаме по три, четири, пет български знамена на стадиона. 

 – Все още обаче си без попадение в официален мач. Ще ти олекне ли, ако откриеш головата си сметка за Чикаго Файър?
– Да, но все пак бях шест месеца контузен. Работя всеки ден за това, дори и сега, докато съм в България, не спирам да работя. Знам, че това ще си дойде с работа, тренировки и мачове, не се притеснявам. 

– Отборът обаче не се представя много добре и заемате едно от последните места в класирането. Какво не ви достига? 
– Не мога да коментирам това. Сега сменяме треньора. Вече не е Рафаел Вики, очакваме да разберем кой ще бъде назначен. И аз още не знам кой ще ми е треньор. 

– След няколко дни пак щe трябва да прелетиш от САЩ до България. Изненада ли се, когато разбра, че Ясен Петров ще разчита на теб?
– Имам самочувствие за себе си и не мога да бъда изненадан от това. Тренирам, работя и играя. Да, беше доста неприятно шест месеца да не играя заради контузия, но сега се чувствам добре и се радвам, че отново съм в националния отбор. Ще дам всичко от себе си, както винаги съм го правил.

Минах през един от най-гадните периоди за всеки спортист – да стоя отстрани и да се възстановявам от контузия. Доста трудно беше и се радвам, че премина.

– Какви мисли ти минаваха през главата през тежкия период с операцията?
– Гледах само напред, да се възстановя възможно най-бързо и най-добре и се радвам, че сега всичко е наред.

– Приятелката ти Виктория последва ли те в САЩ?
– Заради коронавируса беше трудно с документацията и съм сам засега.

– Ти премина през коронавируса.
– Да, още докато бях в България. Ваксиниран съм. Засега всичко е наред.

– Следиш ли представянето на любимия си Левски и липсва ли ти атмосферата на „Герена“? 
– Привържениците ми липсват, особено дербитата с ЦСКА. Следя всеки мач и се радвам на прогреса на отбора благодарение на г-н Стоилов. С доста момчета поддържам контакт, дори в последните дни, докато съм в София, се видях с някои от тях. 

– Не забравяш Левски, където и да си?
– Не. 

– Отборът ще успее ли този сезон най-после да спечели трофей?
– Всяка година се говори и пише, че е време, но ще видим. Надявам се да вземат Купата, стискам палци.   

– Готов ли си за мачовете на националния отбор и какво да очакваме в настоящите квалификации, в които шансовете ни за класиране на световното първенство са минимални?
– Да, разбира се. Щом съм здрав и съм повикан от Ясен Петров, съм готов да помагам. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук