„Който не иска детето му да бъде тествано, то ще бъде обучавано в електронна среда. Приоритетът ни са децата, които са присъствено в училище“. Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Николай Денков.

По думите му това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента.

На въпрос дали тестовете за COVID-19 за децата са безопасни, министърът на образованието обясни, че те са регистрирани в Европейската агенция по лекарствата, като същите се използват в Германия, Австрия, Франция.

„Това, което сме помолили Министерството на здравеопазването, е да избере един-единствен тест – това е на национално ниво, всички други мерки са на регионално ниво – дори по паралелки. Ние сме подготвили два варианта. Ако може родителите да правят на децата вкъщи, ще бъде чудесно, но ако не може, ще трябва да преминем към тестване в училище“, заяви Денков.

„От Министерството на здравеопазването обясниха, че са поръчали от по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези от аптеките, но са с по-високо качество“, допълни министърът. 

Попитан как ще се осъществени едновременно присъствено и онлайн обучение, тъй като учителите са едни и същи, Денков обясни, че „на някои места може да се осъществи хибридно (паралелно) обучение, при което част от деца са в класната стая, другите са слушатели вкъщи“.

„Очевидно е, че нашият приоритет трябва да бъде за децата, които са присъствено, защото цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, учителите трябва да имат допълнителни занимания с децата от вкъщи“, допълни той.

Относно ваксинирането на учители, Денков посочи, че има съществено ускоряване през последната седмица, като напредва ваксинирането и на учениците над 12 години.

„Аз не разбирам каква е целта на протестите – когато имате избор или да пуснете децата си на училище с тестове, или да си стоят вкъщи, аз наистина не разбирам защо протестират хората“, каза министърът на образованието във връзка с протестите на родители срещу тестването на учениците за COVID-19.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук