Имаме решение на отрасловия съвет, между 8 и 10 ноември трябва да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас. Тестването е решение, но трябва да се прави от родителите. Това тестване трябва се извършва не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение, то трябва да се извършва от родителите и да идват с направения тест в училище, ако ние ги правим трябва да загубим един учебен час. Това заяви в „Денят започва“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

По думите ѝ се водят разговори учителите да получават допълнително заплащане на първа линия като лекарите.

„Решението е в това, което се случва по другите държави, при нарастваща вълна има ниска смъртност, което позволява на болниците да не се претоварват, там децата не са затваряни от края на миналата учебна година“, допълни Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

По думите ѝ не е направено достатъчно, защото разговорите се водят от лятото.

„Да се започне с тестване, с такива мерки, че накрая да останат само децата, нещата бяха предвидими“, добави Пламена Николова.

„Още през лятото говорихме, че трябва да има комплексни мерки, да се подходи към тестване в училищата“, каза още Калина Сато, учител и родител.

Вижте целия разговор във видеото.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук