/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Зелените сертификати сериозно затрудниха работата на заведения и ресторанти у нас. Затова управителите на заведенията се изхитриха и вече предлагат нова далавера.

Кръчми се рекламират, като отдават помещенията си за частни партита за антиваксъри , пише „Телеграф”.Редица малки заведения не могат да си позволят да работят според новите правила с изискване на зелен сертификат от персонал и посетители. В резултат на това на страниците им в социалните мрежи се появиха обяви, в които собствениците предлагат баровете и кафенетата си под наем.„Искате да се забавлявате с приятели, но не сте ваксиниран или преболедувал и отказвате да си направите тест – имаме оферта за вас. Срещу 300 лв. можете да наемете нашите помещения за три часа. Ще разполагате с цялото ни оборудване, но ще трябва да се обслужвате сами, тъй като заведението е затворено и няма персонал”, гласи една от обявите в нета.

Междувременно и други частници бойкотираха зелените сертификати. Така например мебелен магазин, разположен на повече от 300 кв. м., който според заповедта на здравния министър трябва да работи с пропускателен режим, залепи на витрината си „Тук пазаруваш без сертификат”. „Да заповядат проверяващите, да пишат глоби, ще се видим в съда”, казват собствениците на обекта.Много са заплахите за дела срещу заповедта за зелени сертификати. Адвокати пък дори предлагат безплатно услугите си на засегнатите от новите мерки. В социалните мрежи се разпространяват и инструкции „Какво да направите, когато ви поискат „зелен сертификат””.

Те са предназначени за работници и студенти, като се посочва, че стъпките са съгласувани с юристи. Те съветват служителите при изискване от страна на работодател на зелен сертификат, да вземат вътрешна заповед, да надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването.

Според адвокатите такава заповед, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазването е „нищожна” пред съда и е гаранция, че делото ще бъде спечелено.Ако работодателят откаже да предостави такава заповед, следва да се подаде сигнал до Инспекцията по труда.И ако някои частници директно подпомагат неваксинираните, други директно се обявяват срещу ваксинираните.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук