Настроенията срещу начина, по който правителството смята да въведе тестване на учениците, се засилват. След като вчера критики отправи столичният училищен директор и общински съветник Диан Стаматов, днес това стори и зам.-кметът на София Мирослав Боршош. Той категорично настоя тестването да се извършва вкъщи от родителите. „Просто във вторник вечерта трябва да има промяна. Да се раздадат тестовете на родителите. Не бива да се позволи в сряда децата така да влязат в клас“, заяви пред bTV Боршош, на когото образованието е сред ресорите му.

Според Боршош здравният министър Стойчо Кацаров въобще не разбира как точно действа училищната система. Той очерта и част от неприятностите при тестване в класна стая – при положителен резултат ще трябва спешно дезинфекциране на класната стая, което ще затрудни работата с децата, не е ясно кой как ще се изхвърлят и съхраняват отпадъците и т.н.

От своя страна Стойчо Кацаров отхвърли критиките, че тестовете не са подходящи за деца. По-рано днес той препоръча за всички неясноти около учениците да се пита образователното министерство.

ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕПЛЕТКИ

Стаматов и Боршош са от ГЕРБ, поради което в част от обществото вървят коментари, че чрез недоволството партията саботира служебния кабинет. Те отричат политически мотиви в реакциите си. В преподавателските среди също има притеснения от планирания начин на тестване.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук