До понеделник родителите трябва да решат дали децата им се връщат на училище

Родителите с краен срок да решат дали децата им да се тестват в училище. От образователното министерство показаха и как изглежда декларацията за съгласие. А с нова заповед министър Николай Денков даде насоки за възстановяването на учебния процес.

Най-късно до 12.00 ч. на 8 ноември родителите на ученици от 1 до 4 клас трябва да отговорят, искат ли децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Те трябва да декларират и че ще се погрижат 30 минути преди изследването детето им да не е приемало храна и течности. Съгласие за тестване е нужно от поне 50% от родителите на деца в една паралелка, за да бъде присъствен учебният процес.

Тестовете ще се правят в класната стая на децата от медицинското лице в училището, учителите или непедагогическия персонал – всички те трябва да имат сертификат за ваксина, преболедуване или отрицателен тест. Ще получават и допълнително възнаграждение за работата си. В тестването могат да се включат още и родители, и доброволци от БЧК.

Отново в срок до 8 ноември родителите могат да приложат документ, че детето им е преболедувало COVID-19 в последната година и тогава то няма да се тества. Отделна декларация попълват настойниците на деца със специални образователни потребности. Те се подписват, че ще правят теста в домашни условия и ще го предоставят на училището.

Декларацията:  ТУК

Декларация за деца със СОП: ТУК

На този фон министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изпрати писмо до началниците на Регионалните управления на образованието за организацията на дейностите по възстановяване на образователния процес за учениците от I до IV клас при заболяемост над 500 на 100 000 души, съобщават от МОН.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук