/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Директорите на около 1/4 от училищата в страната искат бързите неинвазивни тестове за деца да се правят от родителите, а не от учителите. 545 директори от цялата страна се подписаха под писмо до министрите на образованието и на здравеопазването, в което се иска изменение на заповедта на здравното министерство за правене на тестове в училищна среда. Писмото беше внесено рано тази сутрин в здравното ведомство.

“Учителите да не правят тестовете, не е редно и правилно на работещите в системата на образованието да бъде вменявана такава задача”, смятат те. Директорите настояват родителите да тестват децата си вкъщи и след резултата от теста децата да бъдат водени в училище, като го представят като доказателство. Подписалите се под писмото смятат, че може да се има доверие на родителите и допълват, че правенето на тестове в училищна среда би довело до карантиниране на паралелки, а изискването детето да не се храни и да не пие вода 30 минути сутрин преди теста, практически е неизпълнимо. Те изразяват опасения, че пътуващите ученици, ако са инфектирани, ще сеят заразата в училищните автобуси.

Много учители отказват да извършват тестването, независимо от предложеното заплащане, защото се безпокоят за собственото си здраве и живот. Предвижда се те да получават по 50 лева. “Освен това директорите не могат да задължат никого от персонала да изпълнява странични задължения. Множество родители пък искат да тестват децата си сами и не позволяват това да правят доброволци, за да не се стресират”, се казва още в писмото на 545-та директори.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук