До 11:00 ч. днес тестовете за COVID-19, които са за учениците от първи до четвърти клас за училищата в София, ще бъдат получени в базови училища в 24-те района на столицата, съобщиха директори на училища в София. От тези базови училища тестовете ще бъдат разпределени на всички столични училища. Вчера преди обяд 81 000 теста бяха предадени на Регионалното управление на образованието в София-град. Със съдействието на Столичната община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево.

Министерството на образованието и науката разпредели в събота и в неделя 180 000 щадящи теста за учениците от първи до четвърти клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието в страната, съобщиха вчера от МОН. Днес се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за учениците. Те ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида, посочва БТА.

Очаква се днес министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването да издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

За да се случи по този начин връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни притеснява, но искахме да алармираме обществото, че родители, учители и всички, които ще участват в този процес на тестване, доброволно стават медицински лица. Това няма как да се случи със заповед, а става на доброволен принцип”, каза пред NOVA председателят на синдикат „Образование” д-р Юлиян Петров.

Той посочи, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лв. Петров предлага да има избор – където има сформирани групи, да се тества в училището. Но ако има възможност, тестовете да се правят вкъщи.

„Това ще спести на детето ситуацията да излезе положително пред съучениците си. Това може да повлияе много негативно на детската психика”, предупреди той.

На фона на всичко това, обаче, масово родители в страната отказват децата им да бъдат тествани с щадящи тестове. 

„Всички знаем, че за да излезем от тази ситуация, трябва да има мерки. Тези родители нямат научни аргументи защо не са съгласни. Това е безумие”, смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Имаше хора, които говориха в публичното пространство, че няма епидемия и това е просто грип. Те успяха да втълпят на голяма част от нашето население, че това наистина е така. Щадящите тестове са ориентировъчни. Те не могат да се сравняват с PCR или бързите антигенни тестове. Знам, че ни е трудно на всички, но ситуацията е извънредна”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук