/Istock
/Istock

Тестове за наличие на антитела могат да се ползват като документ за наличие на имунна защита срещу Covid-19 само при изследване на 3 месеца. Това се препоръчва в становища на Експертния съвет по клинична имунология.

Изследванията следва да се подновяват на 90 дни в случай на използването им като документ за имунна протекция срещу коронавирусна инфекция”, се казва в документа.

Експертите посочват и подходящите за подобно изследване тестове. Те отбелязват, че все още не е определен минималният защитен титър на антитела, предпазващ от SARS-CoV-2, както и колко дълго антителата осигуряват защита. Препоръчва се определяне на минимален имунен праг от 130 BAU/ml, тъй като се предполага, че при тези стойности има надежден имунен отговор. При липсата на нужното ниво антитела при повторното изследване се препоръчва имунизация.

Припомняме ви, че преди няколко дни здравните власти заявиха, че предстои да вземат решение дали да се издава зелен сертификат на база изследване за антитела. Към момента зелен сертификат се издава само на ваксинирани, доказано преболедували вируса и хора с отрицателен тест за коронавирус.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук