След години насилие майка и двете ѝ дъщери се връщат към живота

След години насилие майка и двете ѝ дъщери се връщат към живота. Всичко това се случва благодарение на подкрепата, оказана от професионалисти в центровете за застъпничество „Зона закрила”, подкрепени от „Уницеф”. Преди месец стартира национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите.

Бой, обиди, заплахи и унижения – така минават близо 16 години от живота на жертвата. Насилвана е физически, психически и емоционално от бившия си партньор – баща на двете ѝ деца.

„Започна да ме обижда, да се държи грубо. Удряше ме с юмруци и ритници. Стоях и чаках да спре. Ставаше голям проблем, дори ако преместех нещо, което той е оставил на определено място”, обяснява тя.

По това време жената живее в малък град. Споделя за проблемите си пред родителите си и две свои приятелки. В онзи момент обаче не намира сили и смелост да напусне бащата на децата си.

„Като легнех вечер, се молех сутринта да го намеря умрял. Отивам на работа. Гледам как колежките бързат да се приберат, а аз, ако имаше как, щях денонощно да работя”, разказва тя.

Свидетели на насилието стават и дъщерите ѝ – ученички в трети и в девети клас. Мъжът насилвал психически и емоционално и тях. Наказвал и критикувал голямото момиче, когато преценявал, че не се е справило добре в училище. Забранявал му да излиза с приятели.

Насилието се отразява на поведението на децата. Малкото момиченце започва да копира агресията, а голямото се изолира. При всеки опит да се отскубне от мъжа си, жената получава заплахи.

Още по темата гледайте във видеото.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук