/Istock
/Istock

Те са по данни на „Галъп” и „Тренд“

„Продължаваме промяната“ печели парламентарния вот, а следващият президент на България ще бъде избран на балотаж на 21 ноември. В 47-ото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от седем партии. Победителят в парламентарния вот отново няма абсолютно мнозинство. Това сочат резултатите от exit poll-а на социологическите агенции „Галъп“ и „Тренд“, направени и финансирани по поръчка на NOVA.

Нито един от претендентите за президентския вот не успя да събере необходимите гласове и битката ще се реши на втори тур. На него един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава Румен Радев и номинираният от инициативен комитет проф. Анастас Герджиков. Радев събира 49.4% от вота, а опонентът му – 24.9 на сто. Данните са на агенция „Галъп” и са от exit poll, направен по поръчка и платен от NOVA.

Малка разлика има между следващите двама кандидати за поста на „Дондуков 2“. Издигнатият от ДПС Мустафа Карадайъ печели 8.9 на сто от вота. Четвъртата позиция е за номинирания от Инициативен комитет Лозан Панов (4.2%).

Другите участници, които успяха да съберат по-значим дял от гласовете, са лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (3.8 на сто от гласовете), Луна Йорданова (1.1%), Веселин Марешки (0.7%) и Милен Михов и Волен Сидеров с по 0.6 на сто.

Без мнозинство, но с първи резултат след днешния парламентарен вот, е коалицията „Продължаваме промяната“. И тези данни са от exit poll на агенция „Галъп“, поръчан и финансиран от NOVA. За ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вота си са дали 25.8% от гласоподавателите.

Втори са ГЕРБ-СДС с резултат 23.5 на сто. Третото място е за БСП. Те взимат 14.4% от гласовете. Четвъртата позиция е за ДПС. Те се радват на подкрепата на 10.2% от отишлите до урните.

Формацията „Има такъв народ” видимо е загубила част от подкрепата, която я изстреля на първото място на изборите през юли. Днес за тях гласа си са дали 8.1 на сто от отишлите до секциите.

Шестата сигурна формация в новия парламент ще е тази на „Демократична България”. Те печелят 7.0 на сто от гласовете. Последната партия, която минава прага за влизане в парламента, е „Възраждане” (4.3%), сочат данните на „Галъп“. Под чертата остава доскорошният парламентарен играч „Изправи се БГ! Ние идваме“ (2.1%). Следва ВМРО с 1.2 на сто от гласовете. 

Избирателната активност към 20.00 ч. е била 36.6% – за парламентарния вот и 36.9 – за президентския.

ДАННИТЕ НА „ТРЕНД“

Според проучването на агенция „Тренд“, поръчано и финансирано от NOVA, сочи, че ГЕРБ-СДС са победители в парламентарния вот с 23.5% от гласовете. Второто място е за „Продължаваме промянта“ (22.5 на сто). Трета се нарежда БСП с 14.2 на сто. Следват ДПС (9.6%), „Има такъв народ“ (9.5%). „Демократична България“ (7.3%).

„Възраждане“ също са с вероятност за влизане в парламента с резултат от 4.1%, сочат още данните от exit poll-a на „Тренд“. Следват „Изправи се БГ! Ние идваме! (2.7%) и ВМРО (1.4%).

В гласуването за президент според „Тренд“ води Румен Радев с 48.9 на сто от гласовете. Втори е проф. Анастас Герджиков с подкрепа на 24.6 на сто от отишлите до урните. Трети се нарежда кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9.2%. Следват Лозан Панов (5.2%), Костадин Костадинов (3.7%), Луна Йорданова (1.2%) и Милен Михов (0.5%).

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук