/Istock
/Istock

Обмислят въвеждането на зелен сертификат за повторно преболедували COVID-19. Това информират от Здравното ни министерство.

Експертите във ведомството проучват международния опит. В Малта, например, за да се отчита повторно заразяване с COVID-19, времето между двата положителни теста е поне 45 дни, в Нидерландия е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция.

От МЗ обясняват, че оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС. Работи се и по създаване на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.

Заместник здравният министър Александър Златанов заяви пред БНТ, че до края на деня сертификатът ще бъде достъпен и за повторно преболедувалите коронавирус.

Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти.

„До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят“, допълни заместник здравният министър.

Той допълни, че средствата за разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап „не се очакват изненади“.

„След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID „, каза заместник здравният министър.

На въпроса дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

„Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни“, посочи Златанов.

Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях.

„Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара“, коментира още Златанов.

Колкото до пандемичната обстановка, зам. здравният министър съобщи, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла.

„Мерките които действат са напълно достатъчни“, заяви Златанов.

 Източник: БНТ, NOVA

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук