Учениците от прогимназия и гимназия да се върнат в училище след промяна на насоките и след осигуряване на безплатните тестове от държавата. Това предлага в своя официална позиция Синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа“.

От синдиката настояват МОН да разясни това на държавните и общинските училища, срещу някои медийни твърдения училищата да плащат тестовете от бюджетите си за големите ученици.

Те посочват, че практиката досега е показала, че решението на здравното министерство тестовете да се правят в училище с доброволци – учители, директори и родители, се е оказало лишено от логика и смисъл, защото заболеваемостта е под математическата нула и защото на родителите може да се вярва и тестовете трябва да се правят в домашни условия. Според тях новият здравен министър трябва веднага да отмени въпросната спорна практика.

Според синдиката организацията по доставка на тестовете в образователните институции е крайно неорганизирана и създаваща турбуленции на учителските колективи, което съжаление създава неравен шанс към учениците в отделните училища и различни области.

Училищата за сметка на собствените си бюджети купуват тестовете за учителите, защото допълнителните средства не са достигнали в училищата, подчертава се в позицията и се допълва, че е можело държавата да осигури тестове и за учителите.

От Синдикат „Образование“ категорично предлагат, ако останат като задължение, тестовете за всички ученици и учители да се осигуряват от държавата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук