Темата бе обект на разговор и по време на предизборния дебат

„Няма никаква драма, въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение с международното право, но както казах на дебата снощи – има реалности в политиката и в момента Крим е руски.“ Това коментира Румен Радев при закриването на предизборната си кампания в Пловдив. По-рано през деня Украйна извика българския посланик в страната с искане „българският президент да коригира вчерашното си изявление“, припомня DarikNews.

Темата коментира и вицепрезидентът и кандидат за нов мандат Илиана Йотова. „Много отдавна ние сме част от онези европейски лидери, като госпожа Меркел, господин Макрон, които твърдят, че отдавна трябва да се възстанови срещата на върха ЕС-Русия, където всички тези теми да бъдат сложени на масата, тъй като санкциите срещу Русия на всеки 6 месеца се препотвърждават. Мнението на много специалисти и лидери в Европа е, че тези срещи трябва да бъдат възстановени. Всичко, което трябва да се реши, е на масата на преговорите“, допълни Йотова.

По време на предизборния дебат между двамата претенденти за президентския пост по БНТ  в четвъртък, попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев заяви: „На Русия“. По този повод днес украинската страна е предала на посланик Костадин Коджабашев позицията на Киев относно „некоректното и неприемливо изявление на президента на България Румен Радев по отношение на Крим.“

Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук