/levski.bg
/levski.bg

Във вторник Левски подписа договор със защитника Вендерсон де Фрейтас Соарес – Цунами. Контрактът с бразилския футболист влиза в сила на 1 януари 2022-ра и е за срок от 2.5 години.

Той е роден на 4 януари 1996-а в бразилския град Белем, който е разположен на североизток в щата Пара. Населението е почти 1.5 милиона души, като повечето от тях са луди по футбола, както е навсякъде в Страната на кафето. Юноша е на Ремо, с който подписва първия си професионален договор през 2016 година. С екипа на родния си тим изиграва 29 мача и вкарва 3 гола.

През 2016 година е преотстъпен на Кащанял, за който записва 6 мача и 1 гол. През 2018 година играе последователно за Рио Кларо (7 мача) и Тубарао (2 мача). През 2019 година играе за Боа Ешпорте (12 мача и 3 гола) и Куиба (1 мач). Последният клуб на защитника е Ботафого-ПБ, където изиграва 21 мача с 2 гола в Трета лига, а сега предстои да продължи футболната си история в Левски.

Цунами признава, че не харесва името си Вендерсон и се радва на прякора си, който получава още в първия си клуб Ремо. „Дадоха ми този прякор още в началото в Ремо и ми хареса. Помага и защото името ми не е от най-красивите“, споделя защитникът.

Обяснението за прякора е толкова необичайно, колкото и самият псевдоним. Цунами разкрива, че го е получил още на първите тренировки в Ремо, защото когато е пристигнал, е доказал, че е „силен и изчиства всичко по пътя си“. Така, както го прави природното бедствие от разрушителни вълни. Вендерсон го харесва и решава да го остави.

„Защитникът трябва да бъде точно такъв, казва той още в зората на кариерата си. Който ме види да играя, разбира, че знам как да го правя. Не се ограничавам само до това да чистя всяка топка. Напротив, аз я атакувам“, разкрива той. „Дори треньорът на професионалистите в Ремо Чарлз Герейро ме помоли да сменя прякора си, но аз не приех. Аз самият ще бъда цунами и искам да съм играч с това име“, разказва бранителят.

На 16 години Вендерсон е поканен в Спорт Ресифе, но лоша комуникация с агента му и носталгия по родното място му пречат да се адаптира. „Основната причина да не се докажа беше, че наистина семейството ми липсваше. Мислех, че можех да се справя с това, но не успях. Мисля, че тогава бях твърде млад, за да живея сам в друг щат. Ето затова взех решение да се завърна в Ремо. Благодаря на Господ, че хората ме разбраха и пак съм у дома. Исках да забравя за случилото се. Не можах да се адаптирам в Спорт Ресифе. Средата, която намерих там, не беше тази, която очаквах. Не обичам да говоря за този период от кариерата ми. Не чувствах, че имам място в тима. Ремо е отборът на сърцето ми. Това е моят дом“, добавя още той.

През 2019 година, когато носи екипа на Боа Ещпорте, Цунами хваща окото на бразилския гранд Атлетико Минейро след много силен двубой срещу тима в първенството на Минас Жераис. Привърженици дори споделят в една от социалните мрежи клип с изявите на бранителя и приветстват негов трансфер. „Има голям потенциал и би бил страхотно попълнение“, пишат медии. Но за съжаление на Вендерсон до подобна сделка не се стига, а всичко се оказва само напразна шумотевица. След това преминава в Куиба, преди да акостира в Ботафого-ПБ.

Сега за Цунами предстои нова глава от кариерата му, която започва с първия му клуб извън Бразилия – Левски. Защитникът вече е преодолял проблемите с носталгията по дома и е пределно мотивиран да успее в Европа. Вендерсон смята, че е натрупал достатъчно опит по терените в родината си и ще се стреми да ги покаже в България.

„Левски е гигантски клуб за България. Имам много положителна информация за отбора и за играчите. Знам, че някои от тях имат много опит. Предпочитаната от мен позиция е на ляв бранител, но нямам проблем да играя и на друг пост“, бяха първите думи на Цунами при пристигането му в София.

За себе си споделя: „Аз съм добър човек. Прякорът дойде с професията, която избрах, а именно да бъда професионален футболен защитник. Това, че хората ме гледат с други очи, е въпрос на философия“.

Новото попълнение на сините има и своя идол. Това е безстрашният дългогодишен капитан на Барселона Карлес Пуйол. Да видим дали Цунами ще връхлети българския футбол през пролетта, както испанецът дълго време „тероризираше“ противниковите нападатели.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук