Освен частните училища, в общинските и държавни училища никой няма право да събира пари за тестове. Борбата е да осигурим тестове за всички ученици. В това увери служебният образователен министър акад. Николай Денков в ефира на БНТ. МОН не участва в търговете, нямат представител в експертните групи за тестовете.

Министерство на здравеопазването са провели 4 търга за 4.2 милиона теста, а МОН получили малко над 1 млн. теста. Има още 100 000 теста в склада, които се чудят дали да разпространяват тестовете за децата или да се изчака още няколко дни да се вдигне нивото за децата от 5-6 клас, обясни Денков. „Ние всеки ден следим това, което имаме в склада и как да го използваме за децата. Кога ще дойдат тестовете – не знам“, подчерта Денков, който докато не види тестове в склада, не може да каже дати. Николай Денков: Съпротивата срещу тестовете беше 100%, а сега е „или тестваме, или децата остават вкъщи“ Щадящите тестове за малките деца и ученици ще действат, докато заболеваемостта да падне до 100 на 100 000 души или докато не падне четв… Прочети повече Денков уточни, че може с една или две седмици до 30 юни да бъде удължена учебната година, за да се навакса определен материал.

Той иска по-рано да започне следващата учебна година по-рано от първия понеделник на месец септември, за да се навакса пропуснатия материал и да се направи преговор. Той поясни, че границите за връщането на учениците в клас са свързани с начина, по който е структурирано образованието – 1 до 4 клас са с един учител, а от 5 до 12 клас е друга организацията. Все още сме далеч от границата на заболеваемост 250 на 100 000 души, за да могат да се върнат всички ученици в клас. „Моята борба беше да се въведат тестовете в училищата, спомнете си каква борба беше. Аз съм човекът, който не по-малко от родителите, които искат децата да са в училище. Има обективни обстоятелства колко е заболеваемостта и колко са тестовете в склада“, изтъкна Николай Денков. За решението, че деца над 5-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер“, Денков запита отново ли ще се убеждаваме, че ваксинирането е за чипиране, а не е ли по-важно децата да бъдат здрави и да се чувстват в безопасна среда? Ние не се справяме с епидемията, защото не приемаме медицинските препоръки, които се възприемат в целия свят, призна Денков. Къде са протестиращите сега да обяснят защо сме с такава висока заболеваемост, запита образователният министър.

Това, което вижда Денков от данните е, че вирусът се разпространява по-бързо в училищата, отколкото средната за страната. Делта вариантът е по-заразен за децата и в училищата децата започнали да се заразяват повече, отколкото навън. Здравните власти правилно взеха решение да се вземат спешни мерки, каза още Денков. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук