pixabay.com
pixabay.com

Британското правителство съобщи, че съкращава периода за самоизолация заради COVID-19 в Англия от 10 на 7 дни за хора, които два последователни дни имат отрицателен резултат от бърз тест, предаде Ройтерс.

Поради бързото разпространение на варианта Омикрон във Великобритания и рекордните равнища на новите случаи през изминалата седмица много отрасли се сблъскват с недостиг на персонал, включително болниците, които предупредиха за риск това да повлияе върху грижите за пациентите.

Британската Агенция за здравна сигурност (UKHSA) съобщи, че според анализите ѝ седемдневна карантина придружена с два отрицателни бързи теста има почти същия защитен ефект като 10-дневната самоизолация без тестове.

„Искаме да намалим последиците от COVID-19 върху ежедневието на хората“, каза в изявление здравният министър Саджид Джавид.

Бързите тестове, осигурявани безплатно от британската Национална здравна служба (NHS), могат да се правят в домашни условия и дават резултат в рамките на 15 до 30 минути. Хората, които имат отрицателен резултат от тестове, направени на шестия и седмия ден от самоизолацията с интервал от 24 часа, вече няма да е нужно да остават под карантина 10 дни, посочи правителството.

Агенцията за здравна сигурност настоятелно препоръча на хората, които излизат от седемдневна самоизолация, да ограничат контактите си на оживени или недобре проветрени места, да работят от къщи и да сведат до минимум контактуването с най-уязвимите групи.

Източник: БТА

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук