/Istock
/Istock

Сигнал за нарушение на закона за личните данни в столично училище, след онлайн обучение. Учителка наказа с двойка 10-годишен ученик, който отказал да й изпрати видеозапис на тренировката си по физическо. Майката сигнализира за случая, след като преподавателката отказала да анулира оценката.

Казусът се развива в началото на ноември месец, дни преди връщането на децата към присъствено обучение. Учителката по физическо в 64. В основно училище в София Румяна Авгарска дава за домашна работа на учениците да си направят видеозапис как правят различни упражнения.

Елка, която е майка на 10- годишния Борис, не се съгласява.

Не е нормално в интернет мрежата да се качва такова видео и да се изпраща. Знаете, че постоянно има изтичане на всякакви материали през интернет, било от имейли, било от хакване на пароли, какво ли не, обяснява Елка Венкова пред Нова телевизия.

Борис също получава двойка. След като се връща в клас е изпитан няколко пъти и получава нови оценки, но първата не е анулирана, въпреки изричната молба на майката. Затова тя се свърза с адвокат и предупреждава учителката, че ще подаде сигнал в МОН.

,,Боби се беше прибрал разплакан и много разстроен и каза: „Мамо, трябва да го направим това видео , защото госпожата ми се закани, че ако до края на седмицата не занеса този видеоматериал, ще ми пише още една двойка“. Което за мен е тормоз“, разказва майката на момчето.

Учителката отказа да застане пред камерата ни. Но веднага, след като сигналът беше  публикуван в „Офнюз”, а NOVA изпрати запитване до Министерството на образованието, се стигна до решение на казуса.

Направихме консултация и разбрахме, че тя е в правото си и оценката на детето ще бъде анулирана. Просто по време на онлайн обучението сме допуснали грешка, обясни зам.-директорът Юлислав Иванов.

Родителите са удовлетворени от решението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук