четвъртък, април 22, 2021
Начало Блог

Национал си тръгва от „Герена“! Вече изиграл последни си мач

Снимка: levski.bg
Снимка: levski.bg

Иракският защитник Ребин Сулака вече е изиграл последния си мач за Левски, твърди „Тема спорт“. Централният бранител предвижда да прекрати договора си по вина на клуба. Той има право да го стори заради неполучени заплати. Наред с това контрактът на Ребин със сините изтича с края на кампанията.

Както е известно, през миналата седмица част от чуждестранните футболисти на сините пратиха официални писма до УЕФА. С тях те уведомиха евроцентралата, че имат да получават заплати. Това означава, че ако клубът не им се издължи, то могат да скъсат контрактите си.

Ребин вече е взел решение за бъдещето си. Към него има интерес от скандинавски отбори. Той пристигна на „Герена“ през зимата, след като реши да напусне Арда. За Левски 29-годиш-ният иракчанин изигра 4 шампионатни мача. Участва и в 1 двубой за Купата на България.

В последно време той лекуваше мускулна травма. Явно обаче и след пълното му възстановяване Сулака повече няма да носи екипа на Левски.

Деца от Велико Търново и Разград се явиха на олимпиада по религия

Близо 50 деца от Велико Търново и Разград се явиха на първата ученическа олимпиада по религия. 

25 ученици от началния етап от Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново и 22-а от връстниците им от Основно училище „Васил Левски“ в Разград се включиха в първата олимпиада по религия. Децата отговаряха на 15 тестови въпроса за християнските празници и основни богословски познания и писаха съчинение за прошката.  

Участниците в ученическата олимпиада по религия ще получат в навечерието на Възкресение Христово по едно евангелие за деца, издадено от Ловченската митрополия.  

Вижте повече подробности във видеото.

Българският стартъп Worddio създаде свое дружество в САЩ

Снимка: worddio.com

Компанията привлече нови инвеститори и продължава международната си експанзия

Българският стартъп Worddio създаде свое дружество в САЩСнимка: worddio.com

Българският стартъп Worddio, който стои зад едноименното мобилно приложение за изучаване на чужди езици, привлече нови инвеститори от България и чужбина и създаде свое дружество в Съединените щати, става ясно от съобщение до медиите.

По думите на основателя на Worddio Иван Манев в началото команията е изпитала трудности в намирането на инвеститори в Източна Европа, включително у нас. Това е и причината Worddio да се насочи към САЩ.

В крайна сметка се е стигнало до регистрирането на американско дружество, което придобива изцяло българската фирма и вече е в ролята на компания майка. Целта на този ход е стартъпът да се възползва от местните възможности за набиране на рисков капитал.

Част от новото финансиране е привлечено през американската компания, която на свой ред инвестира в българското звено. Същевременно Worddio е подкрепена и от двама бизнес ангели от България, с които основателят Иван Манев води преговори отдавна. Те ще подкрепят новата американска компания.

Worddio е започнала и кампания за набирането на нови 450 хил. долара рисков капитал.

В условията на пандемията, докато прекарват повече време у дома, потребителите се насочват към все повече дигитални решения за развлечение и образование. През последното тримесечие на миналата година Worddio е удвоило броя на потребителите си, а през първото тримесечие на 2021 г. ги е удвоило още веднъж.

По данни на компанията то е изтеглено повече от повече от 150 хил. потребители от цял свят. Стартъпът се радва и на устойчив растеж на броя на потребителите, които ползват платената версия на приложението.

Средният брой месечно активни потребители за първото тримесечие на тази година е достигнал над 20 хил.

Същевременно Worddio, която има 12 служители, продължава експанзията – този път в Русия и Украйна, и завършва международния стартъп акселератор Founders Institute. Именно подари факта, че стартъпът напредва особено бързо в развитието си, с него са се свързали от фонда Loyal.vc и директно са предложили инвестиция.

Worddio работи по нови функционалности в приложението, включително гласово управление, тестване на знанията, интеграция на домашни и автомобилни гласови асистенти и възможност за достъп до премиум съдържание.

Ревнив съпруг екзекутира наша изселничка в Бурса!

Между двамата започнал спор, при който Мехмед извадил пистолет и стрелял в жената, след което избягал

35-годишна изселничка от България е била застреляна от ревнивия си съпруг в Бурса. Убийството е станало във вторник сутринта, пише 24rodopi.com.

Айгюл Йълдъз буквално е екзекутирана с три куршума на улица в квартал „Юнусели“ в община Османгази.

Родената в Кърджалийско Айгюл и съпругът й Мехмед, на 38 години, били в развод. Мъжът пресрещнал бившата си на улицата в 7:30 часа сутринта, когато тя отивала на работа. Между двамата започнал спор, при който Мехмед извадил пистолет и стрелял в жената. Веднага след това той избягал с лек автомобил.

На място пристигнали полицейски и медицински екипи. Айгюл обаче била мъртва.

Полицаите обградили дома на Мехмед, който излязъл на балкона с насочен пистолет към главата си и заплашил да се самоубие, пишат турски медии. Близо час и половина органите на реда увещавали мъжа, който в крайна сметка свалил оръжието и се предал.

Двойката има син на 8 години. Семейството на Айгюл заявило, че зет им заплашвал от два месеца дъщеря им с убийство. Заплахи имало и от страна на семейството му. 

Айгюл е била погребана на 21 април

Над 2000 нови случая на коронавирус у нас, 100 души починаха

/Istock
/Istock

Поставените дози ваксина са общо 676 501

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2002 при направени 14 215 теста. Това сочат данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 у нас е 392 913. Активните случаи са 59 087.

Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 8435. Пациентите в интензивни отделения са 786. Излекуваните за последното денонощие са 3935.

За изминалите 24 часа са регистрирани нови 100 смъртни случая.

Поставените дози ваксина са общо 676 501, от които 19 168 за последното денонощие.

На тайно заседание: Шефовете на Левски говорили за фалит!

levski.bg
levski.bg

Във вторник се е провело тайно заседание на Управителния съвет на Левски. След него от клуба не оповестиха никаква информация, а вчера също имаше мълчание по темата. На него дори се е говорило за евентуален фалит на клуба, съобщи Дарик радио.

Всъщност опцията „фалит“ за сините я има от една година насам. Досега обаче те успяваха да оцеляват. В края на 2020-а бяха сключени два големи спонсорски договора, които помогнаха да се закрепи положението. Левски обаче се задъхва да покрива стари задължения.

От доста време се говори, че клубът е пред финализирането на преговорите с две чуждестранни компании, които да наливат средства на „Герена“, припомня „Тема спорт“. Засега обаче това не е факт. В момента Левски очаква транш от продажбата на нидерландския нападател Найджъл Роберта в американския Ди Си Юнайтед. С него ще бъдат покрити стари дългове – към бивши играчи и служители. Предвижда се да бъде платена и по една заплата на настоящите футболисти.

Кабинетът „Борисов“ зарадва пенсионерите на изпроводяк

Бойко Борисов / МС
Бойко Борисов / МС

Индексирането на пенсиите е една от мерките в плана за увеличаване на доходите на възрастните хора, посочват авторите

Пенсиите у нас ще се повишат с 10,5 на сто за две години. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, който Министерски съвет прие, пише „Труд„. 

Първото увеличение е от 1 юли тази година – с 5 на сто. Ново повишение ще има от 1 юли догодина – с още 5,5 на сто, е разписано в плана. Разработването му се координира от Министерство на труда и социалната политика.

Проектът е изготвен в рамките на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, доходите и жизненото равнище към социалният министър, в която участват представители на министерства, държавни агенции, социалните партньори, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и др.

Индексирането на пенсиите е една от мерките в плана за увеличаване на доходите на възрастните хора, посочват авторите на плана. Така от юли тази година социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. От началото на годината вече е повишена минималната пенсия на 300 лева от 250 лв., а максималната – на 1440 лева от 1200 лева.

След предвиденото повишение на пенсиите от догодина с 5,5 на сто пък минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 316,50 лв., а социалната за старост – 158,89 лв.

Освен ръст на доходите, целта на стратегията е активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на по-добри здравни грижи, включването им в редица обществени каузи, както и ученето през целия живот. Затова социалното министерство предлага програма за насърчаване на работодателите да наемат безработни хора над 55-годишна възраст.

Тя се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лева и с тях държавата ще покрива част от разходите за труд за период до 6 месеца.

Над 6 млн. лв. ще получат през 2021 г. работодатели да наемат хора над 58 г. по програмата “Помощ за пенсиониране”, предвижда планът. Хората трябва да останат на работа между 3 и 24 месеца, за да съберат стаж за пенсиониране.

„Демократична България“ внесе законопроект за намаляване на тавана на лихвата за забавени плащания

Една от новите формации в 45-тия Парламент „Демократична България“ внесе своя първи законопроект. Владискав Панев използва личния си профил, за да обяви това.

Публикуваме написаното без редакторска намеса:

Първият внесен законопроект е за намаляване на тавана на лихвата за забавени плащания. Сега е основен лихвен процент плюс 10 пункта, с Мартин Димитров и Георги Ганев, и с безценната помощ на Петър Славов предлагаме надбавката да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица, и 8% за търговци. Досегашният таван е продукт на други времена в които пазарните лихви бяха много над сегашните. Затова смятаме че намаляването му е логична стъпка. Стотици хиляди българи са влезли в спиралата на натрупване на задължения от невъзможност да обслужват стари дългове, заради икономическата криза. Идеята е да ги облекчим, доколкото може.Следваща стъпка е закон за личния фалит, който може да върне много хора в системата. Защото сега или са принудени да работят в сивия сектор, или да емигрират. Това да направи този парламент, ще има смисъл от него!

Храните поскъпват в цялата страна: Най-много плащат във Велико Търново (ВИДЕО)

В условията на пандемия все повече са хора наблягат на здравословното хранене

През последните месеци се отчита сериозно поскъпване на основните хранителни продукти в цялата страна. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата най-много за храна отделят жителите на Велико Търново.

Търновци плащат най-много за кашкавал, сирене и месни продукти. За сравнение докато цената на кашкавал „Витоша“ на едро във Велико Търново е над 14 лева за килограм, в Добрич е 10 лева. 

В цялата страна се отчита повишение на цените на едро, отчитат търговците.

„Има увеличаване на цената на хляба и на хлебните изделия, също така през последния месец се увеличиха цените на млечните продукти, малко на месните и също на олиото и то е доста драстично – от 3 лева, в момента се продава на 3,80, даже в някои градове и повече“, каза продавач-консултантът в хранителен магазин Звезделин Георгиев. 

Заради пандемията се забелязва и спад в потреблението. 

„Има намаление на потреблението, като че ли хората гледат да си вземат първо цигарите и алкохола, а след това продуктите, които са им необходими за масата“, допълни той. 

Според търговците в последните месеци бългapитe все повече обръщат внимание на  качествени продукти. Toвa пoтpeбитeлcĸo пoвeдeниe мoжe дa ce oбяcни със сведените до минимум разходи зa нexpaнитeлни cтoĸи и пътyвaния. В условията на пандемия все повече са и хората, които наблягат на здравословното хранене.

Голяма загуба за „синя“ България

pixabay.com
pixabay.com

Голяма загуба претърпяха днес феновете на Левски. Починала е една от популярните „сини“ привърженички – леля Мери от Исперих. Новината съобщи Васил Колев.

„Леля Мери от Исперих беше един от най-чистите левскари, които познавам. Удивителна и неповторима сама по себе си. Не и бяха познати и неподходящите страсти от левскари към левскари. За нея имаше нещо велико като Левски и всички, които го обичат бяха нейни хора.

Със сигурност левскарството вече е по-бедно, дано да може да гледа и много от любимите си футболисти в Небесния Левски!

Бог да те прости, лельо Мери!“, написа Колев във Фейсбук.

Екипът на Kotasport.com изказва своите съболезнования към роднините и близките на починалата.

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ